Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 28 AB ülkesi içinde Türkiye nin doğalgazı en ucuz alan değil ancak en ucuz satan ülke olduğunu kaydetti. Meclis Genel Kurulu ndaki bütçe görüşmelerinde konuşan Yıldız, "Konut elektriğini vergiler dahil en ucuz satan ülkelerdeniz. Sanayide ise Finlandiya dan sonra ikinci sıradayız" dedi. Yıldız, günlük 183 milyon metreküp olan doğalgaz tüketiminin 200 milyona yaklaştığını bildirdi. Türkiye nin kayıp- kaçak ortalamasının AB den daha düşük olduğunu söyleyen Yıldız, "Şimdi, bize düşen görev yüksek olan bölgelerimizde de bunu yapmaktır. Vatandaşımıza anlatacağız" diye konuştu. Doğalgaz hattının adının Nabucco ya da TANAP konulmasının çok önemli olmadığını vurgulayan Bakan Taner Yıldız, "Bin 800 kilometrelik hat Türkiye den geçiyor mu geçmiyor mu? Önemli olan bu. Türkiye Nabucco projesinde kazanan ülke olmuştur" dedi.

[ Yazıyı Oku ]
Dünyada 1 milyar 300 milyon kişi elektriğe erişemiyor. Rusya nükleer kamu şirketi Rosatom Overseas Başkan Yardımcısı Yury Sokolov, 2.6 milyar kişinin ise biyokütle enerjisiyle yaşamını sürdürdüğü bilgisini verdi. Sokolov, enerji kuruluşları tarafından yapılan çalışmalarda 2035 e kadar büyük enerji açığının çıkmasının beklendiğini kaydetti. Hacettepe Üniversitesi Enerji Piyasaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmettin Bağdadioğlu, enerjiyi kullandırmanın sahip olmak kadar önemli olduğunu söyledi.

[ Yazıyı Oku ]

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketleri, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı ve Kongresi ne mektup yazarak izleme faaliyetlerinde geniş çaplı değişiklik yapılmasını talep etti.

AOL, Apple, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter ve Yahoo şirketleri "Devlet İzlemesinde Reform Yapın" adlı bir grup oluşturdu.
Ortak mektupta, mevcut izleme faaliyetinin halkın "özgürlüğüne zarar verdiğine" vurgu yapılıyor.

Şirketlerin bu hareketi, izleme programlarının ne kadar kapsamlı olduğuna dair sızıntılara bir tepki niteliği taşıyor.

Snowden skandalının etkisi

İnternetteki tıklayınreformgovernmentsurveillance adlı sitede yayımlanan metinde şu ifadeler yer alıyor: "Hükümetlerin, vatandaşlarını koruma görevi olduğunu biliyoruz. Fakat bu yaz ortaya çıkanlar, dünya çapında devletlerin izleme uygulamalarında acil bir reform ihtiyacına ışık tuttu. Birçok ülkede denge, bireyin haklarının aleyhine, devletin lehine doğru fazlaca kaydı; kaldı ki bu hakların anayasamızda yeri vardır."

Şirketler, Amerikan gizli servisi CIA için çalışırken edindiği bilgileri ifşa eden Edward Snowden ın aktardığı bilgilere gönderme yapıyor.
Snowden ın sızdırdığı bilgiler, gizli servislerin telefon kayıtlarını takip ettiğini, fiber optik kablolar üzerinden küresel iletişimi izlediğini ve ağlara izinsizce girdiğini ortaya çıkarmıştı.

Dünyanın en büyük sosyal medya şirketi Facebook un kurucusu Mark Zuckerberg, devletlerin bilgi toplama yöntemlerinin sınırlandırılması ihtiyacı doğduğunu belirterek, "ABD hükümeti, reforma öncülük etmek ve işleri yoluna koymak için bu fırsatı kullanmalıdır" dedi.

İlk olarak İngiltere de yayımlanan Guardian gazetesinin duyurduğu tıklayınSnowden belgeleri, şirketlerin ellerindeki verilerin ne kadarını devlet kuruluşları ile paylaştığı sorusunu tartışmaya açmıştı.

Bunun üzerine Apple, Facebook, Google ve Microsoft kendilerine devletten gelen bilgi edinme taleplerini duyurmaya başladı. Hatta Google, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA tarafından yürütülen faaliyetlere sertçe tıklayıntepki gösterdi.

Şirketlerin ortak açıklamasında, bu tür taleplerin ayrıntılarını kamuoyuyla paylaşma hakkının şirketlere tanınması sayesinde şeffaflık sağlanması isteniyor.


[ Yazıyı Oku ]
Sevilen müziği dinlemenin beyinde endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayarak kalbi güçlendirebileceği belirlendi.
Sırbistandaki Nis Üniversitesinden bilim adamlarının yaptığı araştırma, enstrümantal müziğin kalbi güçlendirdiğini, kalp hastalarının daha çabuk iyleşmesini sağladığını gösterdi.


MÜZİK DİNLEMEYENLERE FARK ATTILAR


Kalp hastası 74 kişiyi 3 gruba ayıran bilim adamları, ilk gruptakilerden 3 hafta aerobik derslerine gitmelerini, ikinci gruptakilerden derslere gidip günde yarım saat müzik dinlemelerini istedi. Son gruptakiler ise sadece müzik dinledi.



3 haftadan sonra spor yapan ve müzik dinleyen hastaların kalp sağlığının büyük ölçüde düzeldiği belirlendi. Bu gruptakilerin kalp faaliyeti ve egzersiz kapasitesi (kişinin kaldırabileceği maksimum fiziksel aktivite) ortalama yüzde 39 arttı.


SADECE MÜZİK BİLE ETKİLİ OLDU



Müzik dinlemeyen ancak spor yapanların kapasitesinin yüzde 29 arttığı ancak ilginç şekilde, sadece müzik dinleyen gruptakilerin de egzersiz kapasitesinin yüzde 19 yükseldiği görüldü.



Müziğin beyinde, mutluluk hormonu endorfinin salgılanmasını sağladığını belirten bilim adamları, müzik dinleyerek spor yapmanın kalp faaliyetinin iyileşmesine, dolayısıyla hastaların daha kolay toparlanmasına yardımcı olabileceğine dikkati çekti.



Bilim adamları, "ideal müziğin" bulunmadığını, kişilerin, olumlu duygular uyandıran, mutlu hissettiren ya da rahatlatan müziği seçebileceğini belirtti.




[ Yazıyı Oku ]
Türkiye nin coğrafi yapısı itibariyle jeotermal kaynaklar ve kızgın kayaçlar bakımından zengin bir ülke olduğunu ve jeotermal sudan elektrik enerjisi üretme çalışmalarına destek verilmesi durumunda ülkenin enerji ihtiyacının önemli oranda karşılanabileceğine dikkati çeken Çevik, "Türkiye'de güneş ve rüzgardan bir yılda en iyi şartlarda 85 gün, hidroelektrik santrallerinden 150-160 gün civarında elektrik üretilebiliyor. Jeotermal kaynaklardan ise 365 gün elektrik enerjisi üretilebiliyor. Yani rüzgar ve güneş enerjisinden 4 kat, hidroelektrik santrallerinden ise 2 kat daha verimli bir enerji kaynağı. Jeotermal kaynaklarla oluşturulacak 25 megavatlık bir santral, rüzgar ve güneş enerjisinin 100, hidroelektrik santralinin ise 50 megavatına eşit. Oranlara bakıldığında jeotermal enerji kaynağının diğer yenilebilir enerji kaynaklarla kıyaslanamayacak derece karlı olduğu görülüyor" şeklinde konuştu.


[ Yazıyı Oku ]

<<ılk Baş <Önceki | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | Sonraki> En Son>>