Yeni yılın ilk saatleri zamma çalıştı. Otomobil, içki, sigara ve ‘cep te ÖTV arttırıldı, zamlar yüzde 10 u aştı. Böylece son dönemde kur darbesi yiyen otomobil, cep telefonu gibi ürünlerin üzerine şimdi bir de vergi yükü bindi. Zamlar kapıda.

2014 yılı yeni vergi artışlarıyla geldi. Otomobil, sigara, içkiden alınan vergi ile yurtdışından ithal edilen cep telefonlarının sabit vergisi arttırıldı. Otomobillerden alınan Özel Tüketim Vergisi oranları yüzde 40-130 aralığından, yüzde 45-145 e çıkarıldı. Resmi Gazete de yayımlanan yeni artışlara göre; 1600 silindir hacmini geçmeyen otomobiller için uygulanan ÖTV yüzde 40 dan 45 e çıkarıldı. 1600 silindir hacmi ile 2000 silindir hacmindeki arabaların ÖTV oranı yüzde 80 den 90 a, 2000 silindir hacmini aşan otomobillerde ise vergi oranı yüzde 130 dan yüzde 145 e yükseltildi. Vergi artışından önce fiyatı 65.5 bin lira olan 1600 silindir hacimli bir arabanın yüzde 40 lık ÖTV li halinde ÖTV 15 bin 861 liraya denk geliyordu. Otomobillerin çıplak fiyatına önce ÖTV ekleniyor, ÖTV li fiyat bulunduktan sonraki fiyat üstüne yüzde 18 KDV hesaplanıyor. Yüzde 40 ÖTV varken, ÖTV li fiyat 55 bin 513 lira oluyordu, KDV de eklendikten sonra fiyat 65.5 bin liraya çıkıyordu. Şimdi 68 bin liraya yükselecek. Otomobillerde fiyat farkı 3 bin lirayı bulabilecek. İthal araçlara bir de kur farkı nedeniyle ek zam uygulanacak.







En ucuz sigara 6 lira olacak




6 LİRANIN ALTINDAKİ SİGARALAR

ARTIŞ, daha çok fiyatı 8 liradan 6 liraya düşürülen sigaraları olumsuz etkileyecek. Sigarada vergilemede önce nispi oran uygulanıyor. Bu oran yüzde 65.25. Artışla en düşük vergi 3.88 liraya çıkarıldı. 6 liranın altındaki sigaraların vergisi 3.88 lira olacak.

BİRANIN VERGİSİ YÜZDE 14 ARTTI

BİRADAN alınan maktu vergi 0.63 liradan 0.74 liraya yükseltildi. Böylece biradan alınan vergi yüzde 15 arttı. Rakının vergisi 81.01 liradan 89.11 liraya yükseltildi. Votkada vergi 85.54 liradan 94.09 liraya çıkartıldı. İçkiye yüzde 10-15 arası zam gelecek.

BİR ZAM DA ENFLASYONLA GELECEK

DAHA önce ve içkide yeni bir sisteme geçilmişti. Yeni sisteme göre içki ve sigara 6 ayda bir enflasyona endeksli olarak artırılıyor. Bu durumda 3 Ocak Cuma günü açıklanacak aralık enflasyonu ile birlikte tekrar bir artış da gündeme gelebilecek.

SİGARADAN 3.5 MİLYAR LİRA EK GELİR HEDEFİ

İÇKİ, sigara, otomobil ve cep telefonuna yapılan vergi artışlarından yaklaşık 5.5 milyar liralık bir ek gelir bekleniyor. En çok gelir getirici kalem sigara olacak. Sigaradan 3-3.5 milyar lira otomobillerden de 1 milyar ile 1.2 milyar lira gelir gelecek.

OTOMOBİL SATIŞLARI GERİLEYECEK

OTOMOBİLDE vergi artışı nedeniyle satışlarının gelecek yıl 500-600 binler seviyesine gerileyeceğini dile getiren Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO su Ali Haydar Bozkurt, sektör için kritik sınır olan 700-800 bin altı satışların ulaşması durumunda giderlerin karşılanmasında sıkıntı yaşanabileceğini söyledi. Bozkurt, Kurlardaki yükselişin yanında, ÖTV artışı ve BDDK nın otomobil kredilerine getirdiği düzenlemeyi cari açığın azaltılmasına ve tasarrufa yönelmesine yönelik bir uygulama olarak görüyorum. Bugün ülkemizdeki vergilerin yüzde yüzde 20 sini otomotiv ve otomotivle bağlantılı sektörler oluşturuyor. Sektör başta olmak üzere ekonomideki yavaşlatma ve soğutma çalışmaları aynı zamanda istihdamı da doğrudan etkileyebilir. Toyota ve sektörümüzdeki tüm markalar 2014 yılı için belirledikleri stratejilerini yeniden gözden geçireceklerdir diye konuştu.

VERGİ ARTIŞI YERİNE KAÇAKLA UĞRAŞILMALI

IMPERIAL Tobacco Türkiye Genel Müdürü Gürhan Pasinli, devletin ÖTV artırmak yerine kaçakla mücadele etmesi gerektiğini ifade etti. Her yıl kaçak sigaradan 3 milyar TL lik vergi kaybı yaşandığına dikkat çeken Pasinli, bunun kontrol edilemez boyutlara ulaşılabileceği konusunda uyardı.
Pasinli Türkiye nin doğudaki komşularında sigara fiyatları ortalama 1 dolarken iken sürekli enflasyonun üzerinde vergi artırılması haksız gelir sağlayan çevreleri daha da cesaretlendiriyor dedi.


[ Yazıyı Oku ]
Yılbaşında yürürlüğe girecek ürün takip sistemi sahte gıdaya son verecek. Vatandaşlar, bir SMS ile aldıkları ürünün soy ağacını görebilecek
Sahte ilaç tartışmaları tırmanırken, taklit gıdanın önüne geçmek için yılbaşından itibaren yeni bir uygulama başlıyor. Gıda takip sistemi ile Gıda Bakanlığı denetçilerinin yanı sıra vatandaşlar da kullandıkları ürünün soy ağacını görebilecek. Aldıkları ya da kullandıkları ürünün sahte olup olmadığını öğrenecek. Bazı vatandaşların gıda takviye ürünleri ya da sahte içkiler nedeniyle yaşamını kaybetmesi üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bir çalışma başlatmıştı. Bu çalışma sonrasında Ürün Doğrulama ve Takip Sistemi ne geçilmesi kararı alınmıştı. Sistemin uygulaması 1 Ocak 2014 itibarıyla başlayacak. Dünyada ilk kez uygulanacak sistem ilk etapta alkollü içkiler, takviye edici gıdalar, enerji içecekleri, bebek mamaları, formülleri, ek gıdalar, siyah çay, bitkisel sıvı yağlar ve balda geçerli olacak.

Özel etiketler geliyor
Uygulamaya göre, 7 ürün kategorisindeki tüm gıdaların üzerine özel etiketler yapıştırılacak. Tüketici etiketler sayesinde aldığı ürünü sorgulayabilecek. Bu sorgulamayı telefon, SMS ve internetten (https:// www.udts.com.tr) yapabilecek. Tüketiciler, bu sorgulamalarda ürünün sahte olup olmadığından nerede üretildiğine, ilgili kurumların izni olup olmadığına kadar her şeyi görebilecek.

Turistler de sorgulayacak
Çok sayıda turistin ölümüne neden olan kaçak içkileri de bu sistemle yakalamak mümkün olacak. Etiketlerde İngilizce, Fransızca, Rusça ve Almanca yazılmış bilgiler de yer alacak. Turistler bir SMS ya da internet aracılığıyla kullandıkları gıdanın sahte olup olmadığını anlayabilecek.

Mama etiketleri ücretsiz
Sistem ve etiketlere ilişkin tüm ihaleler tamamlandı. Bütün ürünlerde etiket fiyatı 5 kuruş artı KDV olacak. 5 TL ye kadar küçük kavanozdaki bebek mamalarına etiketler ücretsiz verilecek.

[ Yazıyı Oku ]
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 28 AB ülkesi içinde Türkiye nin doğalgazı en ucuz alan değil ancak en ucuz satan ülke olduğunu kaydetti. Meclis Genel Kurulu ndaki bütçe görüşmelerinde konuşan Yıldız, "Konut elektriğini vergiler dahil en ucuz satan ülkelerdeniz. Sanayide ise Finlandiya dan sonra ikinci sıradayız" dedi. Yıldız, günlük 183 milyon metreküp olan doğalgaz tüketiminin 200 milyona yaklaştığını bildirdi. Türkiye nin kayıp- kaçak ortalamasının AB den daha düşük olduğunu söyleyen Yıldız, "Şimdi, bize düşen görev yüksek olan bölgelerimizde de bunu yapmaktır. Vatandaşımıza anlatacağız" diye konuştu. Doğalgaz hattının adının Nabucco ya da TANAP konulmasının çok önemli olmadığını vurgulayan Bakan Taner Yıldız, "Bin 800 kilometrelik hat Türkiye den geçiyor mu geçmiyor mu? Önemli olan bu. Türkiye Nabucco projesinde kazanan ülke olmuştur" dedi.

[ Yazıyı Oku ]
Dünyada 1 milyar 300 milyon kişi elektriğe erişemiyor. Rusya nükleer kamu şirketi Rosatom Overseas Başkan Yardımcısı Yury Sokolov, 2.6 milyar kişinin ise biyokütle enerjisiyle yaşamını sürdürdüğü bilgisini verdi. Sokolov, enerji kuruluşları tarafından yapılan çalışmalarda 2035 e kadar büyük enerji açığının çıkmasının beklendiğini kaydetti. Hacettepe Üniversitesi Enerji Piyasaları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmettin Bağdadioğlu, enerjiyi kullandırmanın sahip olmak kadar önemli olduğunu söyledi.

[ Yazıyı Oku ]

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketleri, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı ve Kongresi ne mektup yazarak izleme faaliyetlerinde geniş çaplı değişiklik yapılmasını talep etti.

AOL, Apple, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter ve Yahoo şirketleri "Devlet İzlemesinde Reform Yapın" adlı bir grup oluşturdu.
Ortak mektupta, mevcut izleme faaliyetinin halkın "özgürlüğüne zarar verdiğine" vurgu yapılıyor.

Şirketlerin bu hareketi, izleme programlarının ne kadar kapsamlı olduğuna dair sızıntılara bir tepki niteliği taşıyor.

Snowden skandalının etkisi

İnternetteki tıklayınreformgovernmentsurveillance adlı sitede yayımlanan metinde şu ifadeler yer alıyor: "Hükümetlerin, vatandaşlarını koruma görevi olduğunu biliyoruz. Fakat bu yaz ortaya çıkanlar, dünya çapında devletlerin izleme uygulamalarında acil bir reform ihtiyacına ışık tuttu. Birçok ülkede denge, bireyin haklarının aleyhine, devletin lehine doğru fazlaca kaydı; kaldı ki bu hakların anayasamızda yeri vardır."

Şirketler, Amerikan gizli servisi CIA için çalışırken edindiği bilgileri ifşa eden Edward Snowden ın aktardığı bilgilere gönderme yapıyor.
Snowden ın sızdırdığı bilgiler, gizli servislerin telefon kayıtlarını takip ettiğini, fiber optik kablolar üzerinden küresel iletişimi izlediğini ve ağlara izinsizce girdiğini ortaya çıkarmıştı.

Dünyanın en büyük sosyal medya şirketi Facebook un kurucusu Mark Zuckerberg, devletlerin bilgi toplama yöntemlerinin sınırlandırılması ihtiyacı doğduğunu belirterek, "ABD hükümeti, reforma öncülük etmek ve işleri yoluna koymak için bu fırsatı kullanmalıdır" dedi.

İlk olarak İngiltere de yayımlanan Guardian gazetesinin duyurduğu tıklayınSnowden belgeleri, şirketlerin ellerindeki verilerin ne kadarını devlet kuruluşları ile paylaştığı sorusunu tartışmaya açmıştı.

Bunun üzerine Apple, Facebook, Google ve Microsoft kendilerine devletten gelen bilgi edinme taleplerini duyurmaya başladı. Hatta Google, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA tarafından yürütülen faaliyetlere sertçe tıklayıntepki gösterdi.

Şirketlerin ortak açıklamasında, bu tür taleplerin ayrıntılarını kamuoyuyla paylaşma hakkının şirketlere tanınması sayesinde şeffaflık sağlanması isteniyor.


[ Yazıyı Oku ]

<<ılk Baş <Önceki | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | Sonraki> En Son>>